Kuvitteluperjantai : Podcast

(Briefly in English. This is our Finnish podcast about writing. Podcast page is only available in Finnish. Read more about the podcast.)

Kuvitteluperjantai

Kuvitteluperjantai on kahden totisen kirjoittajan epätodellinen podcast, jossa imeydymme kirjoittamisen uumeniin. Podcastimme pää ja sivuhenkilöinä ovat Kesä ja Rauha, jotka puhuvat useimmiten aiheen vierestä. Kuvitteluperjantain kautta haluamme osallistua keskusteluun kirjoittamisesta elämäntapana. Julkaisemme uuden jakson joka toinen perjantai, aina parittomilla viikoilla SoundCloudissa.

Kesä

Kesä, Suvi Holopainen, Kuvittelupaikka

Kesä maleksii pitkin katuja katsomatta eteensä ja raapustelee itse veistämällään lyijykynällä itse sitomaansa muistikirjaan. Hän on jatkuvasti uppeluksissa hahmojensa mielissä. Onneksi hänellä on taskuun mahtuvat teleskooppitikapuut, joilla on kätevä kiivetä pintaan. Hahmot seuraavat Kesää kaikkialle parijonossa.

Rauha

Rauha, Frida Maria Pessi, Perjantaipainos

Rauhalle kirjoittaminen on kvantitatiivisesti mitattavaa duunia. Merkki-, sana-, lause- tai sivumäärät ratkaisevat ja suoritukseen voi aina lisätä pari metriä ekstraa. Hahmojaan Rauha säilyttää matkalaukussa, jonka hän raahaa busseihin, juniin ja lentokoneisiin. Pekkaspäivistä nauttiva duunarikirjoittaja kantaa tarinavarastonsa mukanaan kaikkialle, mutta puhuu toisinaan kirjoittamisesta tehokkaammin kuin pistää sanoja paperille.

Kuvitteluperjantai, ensimmäinen tuotantokausi

Jakso 1, 16.8. Stereotyyppiset kirjoittajatyypit

Pesiikö kirjoittaja kammiossa? Onko hän roolinsa vanki? Millainen on kirjoittajan suhde hahmoihinsa ja miten istuu taiteilijamyytti kahteen turkulaiseen kirjoittajaan? Tässä jaksossa selviää myös, millaisia ovat Kesä ja Rauha, stereotyyppiset kirjoittajatyypit podcastin takana.

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 2, 30.8. Ei oppi ojaan kaada ja muita totuuksia kirjoittamisen opiskelusta

Onko kirjoittaminen syntymälahja vai voiko kirjoittajaksi tulla harjoituksen kautta? Sekä Kesä että Rauha ovat opiskelleet kirjoittamista ja olleet sen lisäksi kirjoittamisen opettajina. Mitä kursseilta on jäänyt käteen ja kannattaako niillä käydä? Opiskelujaksoa suosittelemme erityisesti niille, jotka ovat kirjoittamisopintojensa alussa, keskivaiheilla tai lopussa sekä niille, jotka eivät ole vielä koskaan opiskelleet kirjoittamista. Opintonsa lopettaneet voivat nauttia jakson nostalgiannälkään.

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 3, 13.9. Hahmokavalkadi

Tarinan keskiössä on henkilöhahmo. Keksiäkö hahmo omasta päästä vai varastaako kaikki piirteet naapurin Pertiltä? Miten pienistä palasista hahmo rakentuu? Mitä kaikkea kirjoittajan pitää hahmostaan tietää? Tuleeko vanhojen, jo valmiiksi saatujen tekstien hahmoja ikävä? Podcastin tässä jaksossa saattaa olla Kesän ja Rauhan lisäksi mukana myös liuta kuvitteellisia outoja tyyppejä.

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 4, 27.9. Olosuhteellista 

Mikä tekee käsin kirjoittamisesta koneella kirjoittamista parempaa tai toisin päin? Kumpi podcastaajista kirjoittaa selkä suorassa pöydän ääressä ja kumpi valuu pitkin sohvia kummallisissa epäergonomisissa asennoissa? Entä kummalla on hienommat muistikirjat? Podcastin varustautumis- ja kilpavarustelujaksossa kerromme erilaisista kirjoittamisemme käytännön järjestelyistä.

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 5, 11.10. Yksissä kansissa koko kirjo

Antologia on samoihin kansiin painettu kokoelma eri kirjoittajien tekstejä. Miksi antologioihin osallistuminen kannattaa, ja mitä kirjoittaja saa prosessista? Kesä ja Rauha ovat molemmat julkaisseet tekstejään antologioissa ja olleet mukana toimittamassa niitä. 

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 6, 25.10. Google tietää kaiken

Kirjoitammeko tutusta ja turvallisesta vai itselle vieraasta? Kesän hakuhistoriassa on pomminrakennusohjeita ja raskausmyrkytyksen oireita, Rauha googlettaa demoneja, enkeleitä ja sitä, miltä ihminen maistuu. Jaksossa puhumme siitä, mistä kaikesta kirjoittaja joutuu ottamaan selvää ja miksi chat-keskusteluiden joukkoon on kirjoitettava tiedotteita tiedustelupalveluille: ”HUOMHUOMHUOM, kirjoitan kirjaa ja olen oikeasti Rauhaa rakastava ihminen!!!”

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 7, 8.11. Ytimessä juoni

Mikä on tarinan ja juonen ero? Millaisia juonihäkkyröitä olemme rakentaneet, millaisiin aikarakenteisiin kompastelleet? Tässä jaksossa puhetta juonen rakentamisesta ja niistä ilonhetkistä, kun juoni alkaa kaiken vääntämisen jälkeen hahmottua.

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 8, 22.11. Joskus on vaan vähän vaikeeta

Mistä aiheista kirjoittaminen tuntuu hankalalta? Milloin kirjoittaminen ei luista yhtään? Missä tilanteessa Kesä oli hetken sitä mieltä, ettei voi enää jatkaa romaaninsa kirjoittamista? Miksi Rauhan on helpompi kirjoittaa spekulatiivisia dystopioita kuin arkipäivän ongelmia? Miksi kirjoittaminen on kaikesta hankaluudesta, vaikeudesta ja jumittamisesta huolimatta paras asia maailmassa? 

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 9, 6.12. Suo, kuokka ja kirja

Kuvitteluperjantain suuressa itsenäisyyspäivän jaksossa kysymme, tarvitseeko jokaisessa suomalaisessa kirjassa olla suo, kuokka, rintamamiestalo ja jatkosota. Pohdimme omaa kirjoittajuuttamme nostalgisessa Suomi-hengessä ja mietimme, mikä muu kuin kirjoittajan alkuperä tekee tekstistä suomalaisen.

Kuuntele jakso SoundCloudissa

Jakso 10, 20.12. Miksi tätä viitsii tehdä?

Ensimmäisen tuotantokauden päätösjaksossa olemme perimmäisten kysymysten äärellä. Kirjoittamisella ei rikastu, vaikka se vaatii kovaa työtä. Miksi siis kirjoitamme? Entä miltä tuntuu, kun kirjoittajakaveri saa kustannussopimuksen samalla, kun itse takoo päätään seinään tekstinsä kanssa? Puhumme myös kirjoittajuuden palkitsevimmista hetkistä.

Kuuntele jakso SoundCloudissa