Häikäisevät kirjoittajat / Amazing Writers: Artemis Kelosaari

In Englis Below

Olen innoissani tästä. Fanitan itse aika montaa kirjoittajaa, jotka ovat onnistuneet häikäisemään minut sekä teksteillään, että työskentelyllään tai persoonallaan. Ja nyt heidät voi tavata myös blogissani.

Uuden juttusarjan aloittaa Artemis Kelosaari, jonka kanssa polut ovat kohdanneet niin opinnoissa kuin kirjoituskilpailuissakin. Artemiksen esikoisromaani Omenatarha, eli kertomus huonoista miehistä on hienoa hahmonrakennusta ja kerrontaa, jossa jokaisella henkilöhahmolla on vahva oma äänensä, aivan kuten Artemiksellakin.

Artemis myös toimitti yhdessä Shimo Suntilan kanssa kehokauhuantologian Tämä jalka ei ole minun : kauhuja omasta kehosta (Tajunta Media, 2017)jossa julkaistiin novellini Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.

Kuka olet?

Olen Artemis Kelosaari, 29-vuotias kirjallinen sekatyöläinen ja filosofian maisteri. Esikoisromaanini Omenatarha, eli kertomus huonoista miehistä, ilmestyi syksyllä 2017 pienkustantamo Helmivyöltä. Lisäksi olen julkaissut novelleja antologioissa ja lehdissä sekä esiintynyt lavarunoilijana. Ensimmäinen kaunokirjallisuussuomennoksenikin ilmestyy tänä syksynä: Aphra Behnin aiemmin suomentamaton klassikkoromaani Oroonoko – kuninkaallisen orjan tarina.

Mikä saa sinut kirjoittamaan?

Ideat vain tulevat mikä mistäkin, ja sitten ne täytyy saada pois päästä. Usein lähtökohtanani on jokin näkemäni, kuulemani tai kokemani erikoinen tai outo juttu, josta tavallaan haluan sitten kertoa muillekin. Kertoa, että tällaistakin on, tai voisi olla. Tuli siitä sitten proosaa, runo tai asiatekstiä.

Miten sinusta tuli kirjailija?

Aloin kirjoittaa Omenatarhan ensimmäistä versiota jo lukiossa. Käsikirjoitus oli kuitenkin ehtinyt lojua pöytälaatikossa parin vuoden ajan, kun tutustuin Helmivyö-kustantamoa pyörittävään Juri Nummeliniin ja tulin maininneeksi, että ”mulla on muuten tällainen 1900-luvun alun mieshuorista kertova romaanikässäri”. Juri innostui, ja armottoman hiomisen jälkeen Omenatarha sitten julkaistiin Turun kirjamessuilla 2017. Novellejani taas olen saanut paljon julki liittymällä osuuskuntamuotoiseen Osuuskumma-spefikustantamoon.

Millaisista töistä elantosi koostuu?

Suurin osa tuloistani on tähän asti tullut toimittajan ja kriitikon hommista. Niitä olen tehnyt freelancerina, ja menneen kesän olin kesätoimittajana sanomalehti Karjalaisessa. Apurahojakin on tänä vuonna alkanut tulla: ensin Kansan Sivistysrahastolta siihen Behn-käännösprojektiin, sitten WSOY:n säätiöltä ja Suomen Tietokirjailijoilta ensimmäiseen tietokirjaani. Se käsittelee kannibalismin historiaa; alaotsikkonahan on ”kirjoituksia ihmissyönnin kulttuurihistoriasta”.

Mitä sinulla on työn alla nyt?

Tällä hetkellä tietysti se kannibaalitietokirja on kaikkein intensiivisimmän työn alla. Sen julkaisee kustantamo Salakirjat joko ensi tai seuraavana vuonna. Lisäksi kerään Haamu Kustannukselle turkulaisten kummitustarinoiden kokoelmaa. Työn alla on myös seuraava romaanini, jonka työnimi on ”Kolme hurjaa miestä”. Se on ylistys eräälle suuresti rakastamalleni hahmotyypille eli häijylle elegantille sotaherralle (HES).

Missä näet itsesi 5–10 vuoden kuluttua?

Elän kultivoituneen herrasmiehen elämää kumppanini kanssa ja teen lisää kirjoja. Ideat toiseksi tietokirjaksi ja kolmanneksi romaaniksi ainakin on jo.

Lue lisää Artemiksen ajatuksia ja tutustu hänen tuotantoonsa osoitteessa: artemiskelosaari.com

In English:

I’m excited about this. I’m a fan of many amazing writers who have dazzled me with their texts. And now you can meet them also on my blog.

The new blog series starts with Artemis Kelosaari. My path with Artemis has crossed both in studies and writing competitions. Artemis’ first novel Omenatarha (Applegarden) is a great piece of art and narrative where every character has a strong voice, just like Artemis does too.

Who are you?

I am Artemis Kelosaari, a 29-year-old writer and a Master of Arts. My first novel was published in 2017. I have also published short stories in anthologies and magazines and done stage poetry. At the moment I’m working with the translation of Aphra Behn’s Oroonoko.

What makes you write?

Ideas just come from here and there and then I need to write them out of my head. My starting point is often a strange thing that I have seen, heard or experienced.

How did you become a writer?

I started to write the first version of Omenatarha at high school. When I met Juri Nummelin, the publisher of the Helmivyö publishing house, I told him about my script. Juri was inspired by it and Omenatarha was published at the Turku Book Fair 2017.

What are you writing now?

At the moment I’m working with my nonfiction book about cannibalism. I’m also collecting ghost stories from the city of Turku for an anthology. And I work with my next novel which is a praise for the vicious and elegant warlords.

Where do you see yourself in 5-10 years?

I live a cultivated gentleman’s life with my partner and I make more books. I have already ideas for the second non-fictional book and third novel.

Read more about Artemis from the website: artemiskelosaari.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.